26 Ocak 2010 Salı

GUCCI


1881’de doğan, zanaatkarın oğlu Guccio Gucci, House of Gucci’yi 1906’da Floransa’da bir saraciye dükkanı olarak kurdu. Guccio'nun ilk yeteneği deri ürünlerdeki zanaatkarlığıydı. 1920’lerde binicilere deri çantalar satarak başladı ve müşterileri atlı ulaşımdan atsız arabalara terfi ettikçe lüks valizlerle ilerledi. 1938’de Guccio Gucci ilk perakende mağazasını Roma’da Via Condotti‘de açtı.
1947’de hemen fark edilebilen Gucci ikonu, bambu saplı deri çanta oluşturuldu. 1950’lerde kırmızı çizgili örümcek ağlı ticari marka tanıtıldı. Deri parçalı deri makosen gibi bu da bir amblem haline geldi.
Guccio Gucci klasiklerinin çoğunu 1950’lerin başında üretti; valiz, kravat, ayakkabı gibi ürünler ve bambu kulpa uygun meşhur el çantaları. 1953’te ölümünden sonra, ailesi Paris, Beverly Hills, Londra, Palm Beach, ve Tokyo’da mağazalar açarak müthiş başarılı şirketi yeni boyutlara taşıdı. 1960’lar Gucci İmparatorluğu’na artan şöhret getirsi. Grace Kelly, Peter Sellers ve Audrey Hepburn gibi Hollywood starları Gucci adını “şık” kelimesiyle eş anlamlı hale getirdi. Daha sonra “Jackie O” olarak tanınanacak Gucci omuz çantasıyla fotoğraflanınca Jackie Kennedy de buna yardımcı oldu. Şirket “GG” logosunu edindi.


BusinessWeek gazetesine göre 2006 yılında Gucci, dünya çapında 7 milyar dolar bir kar elde etti ve magazinin En iyi 100 Marka listesinde 46. sıraya yerleşti. LVMH'den sonra dünyada en çok satan ikinci moda markası haline geldi. Hali hazirda ise dünyanin en çok satan İtalyan markasıdır. Gucci Modaevi, Fransız Pinault-Printemps-Redoute (PPR) adlı şirketler grubunun elindedir. Dünya çapında 425 mağazası vardır ve ürünlerini toptan olarak franchise ve elit hipermarketlere satmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder