26 Ocak 2010 Salı

HERMES


1837 yılında Thierry Hermes tarafından kurulan eyer ve binicilikle ilgili deri aksesuvar tasarımı yaparak işe başlayan firmanın müşteri portföyünde Avrupalı soylular yer alıyor. İlk zamanlar özel kemerler, dizginler ve soyluların at arabalarına binerken giydiği özel şapkalar tasarlayan marka, 1920'lerde fermuar patenti alarak, kadın çantası işine girdi. Ve tabiiki kadınların rüyalarını da o tarihten itibaren süslemeye başladı. Babadan oğula geçen firma, her yeni nesille biraz daha serpilip gelişti. Thierry Hermes‘in oğlu Charles Emile Hermes, babasından devraldığı işi Avrupa, Asya ve Amerika'da elit sosyeteye tanıttı. Charles Emile Hermes'in oğulları Adolphe ve Emile Maurice ise markayı Hermes Freres diye değiştirdi. Bu tarihten itibaren özel deri imalatlarına başlayan marka, birçok başarılı ustayı ve zanaatkârı bünyesine kattı. Eldiven, kemer ve kadın-erkek spor giyim ürünlerine yönelen markanın ürün yelpazesinde, ev tekstili, mobilya, gümüş ve porselen ev akseuvarları, bebek koleksiyonları da bulunuyor. Ürünlerini turuncu bir kutu içinde satan marka, ayakkabı ve mücevher tasarım direktörü Pierre Hardy'nin deyimiyle 'mutluluk' sembolü.


Markanın yükselişi
. 1922 - İlk deri çantaları üreten başarılı tasarım ekibi, yıllar geçtikçe farklı renkler, boyutlar ve kalıplarda yeni çantalar tasarladı.
. 1924 - Amerika'da ve Fransa'da iki özel butik açıldı.
. 1929 - Paris'te ilk haute couture koleksiyonu sergilendi.
. 1935 - Markanın en büyük başarılarından biri olarak kabul edilen Kelly çantalar tasarlandı.
. 1937 - Jeu des Omnibus et Dames Blanches adı verilen özel el yapımı eşarplar üretildi. Hermes eşarplarının en önemli özellği; çok güçlü ve sağlam bir ipekten üretilmeleri...
. 1951 - İlk parfüm koleksiyonu çıkarıldı. 57 yıldır kadın ve erkek parfümleri üretiliyor.
. 1984 - Jane Birkin'in fikirlerine sadık kalınarak tasarlandı Birkin çanta tasarlandı.
. 1998 - Martin Margiela markanın tasarım direktörlüğünü üstlendi.
. 2000 - Barcelona, Tayvan, Moskova'da butikler açıldı.
. 2000 - Jean Paul Gaultier, markanın tasarım ekibinin başına geçti ve bayan giyim koleksiyonunu hazırladı. Jean Claude Ellena, parfüm koleksiyonunu, Veronique Nichanian ise erkek giyim koleksiyonunu hazırlayan tasarımcılar.
. 2006 - Hermes ailesinin beşinci jenerasyonu olan Jean-Louis Dumas-Hermes, aile şirketinden ayrıldı. Onun yerine Patrick Thomas geldi. Hermes önceleri bir aile şirketiyken Patrick Thomas gelince bu aile gelenek bozuldu. Ama Thomas, büyük bir mirasa sahip olan Hermes markasını çok iyi yerlere getirdi.

Neden bu kadar özel?
Hermes markasının medarı iftiharı olan Kelly ve Birkin çantaları kadar markanın özel el yapımı valiz ve seyahat çantaları da çok popüler. İşinde usta olan özel bir ekibin hazırladığı çantaların dikişleri el yapımı. Bu çantaların yapımı yaklaşık 48 saat sürüyor. Özel ve geleneksel tekniklerle hazırlanan çantaların her parçası büyük maliyetlerle ve özel işçilikle hazırlanmakta. Ayrıca klasikleşmiş bu çantaların modası hiç geçmiyor. Özellikle krokodil derisinden yapılan modeller gerçekten bir tasarım harikası. Ne eskiyen ne de modası geçen Hermes çantalar, yatırım yapılması gereken parçalar arasında gösteriliyor. Tabi minimum 3500 Euro'luk bir bütçeniz varsa!
Kimler kullanıyor?
Markanın özel müşterileri arasında Dük ve Düşes Windsor, John F. Kennedy, Jackie Kennedy, Sammy Davis, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Humphrey Bogart, Romy Schneider, Catherine Deneuve, ve Grace Kelly var. Günümüzde ise Paris Hilton, Nicole Kidman, Julianne Moore, Elle MacPherson, Elizabeth Hurley, Madonna, Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Eva Longoria ve Victoria Beckham gibi ünlüler var.
Lüks aksesuvarlardan, deri parçalara hazır giyimden parfümlere kadar birçok sektörde adını duyuran Hermes markası moda dünyasında lüks, prestijli ve ayrıcalıklı olarak tanımlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder